Földi Kincsek Vására helyi-nemzetközi piac

A határon átnyúló együttműködési projekt általános célja egy helyi nemzetközi állandó piac létesítése, ahol a megvalósításban résztvevő két partner szervezet területén élő helyi termékesek értékesíthetik portékáikat, így a termelés és a fogyasztás közvetlenül összekapcsolódik. A piac nem csak a helyi termelők számára fontos, hanem turisztikai vonzerőt gyakorol a térségre, a szlovákiai oldalon Párkánytól Ipolyságig, magyarországi oldalon Bernecebarátitól Nagymarosig vonzza a látogatókat.

   
A partnerségi projektet a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület és az Alsó-garam-menti Fejlesztési Partnerség Egyesület közösen valósítja meg. A letkési nemzetközi piac kialakításához szükséges támogatási forrás az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, a LEADER nemzetközi együttműködési programból került finanszírozásra. Az elnyert támogatás 50.000.000 Ft

A projekt második részeként ingyenes előadás- képzés- szaktanácsadásba kezdtünk Letkésen, amelynek célja a térségi érdekelt helyi termelők megszólítása és továbbképzése volt.

12 alkalommal kerültek megrendezésre az előadások, képzések, és szaktanácsadások, amelyeknek központjában a helyi élelmiszertermelés, a rövid élelmiszerlánc, a piacra jutás elősegítése, marketing ismeretek, jogszabályi ismeretek kerültek. A meghívott előadők minden esetben a helyi gazdákra, termelőkre és kézművesekre, valamint egyéb érintett térségi szereplőkre koncentráltak, előadásaikat az ő igényeiknek megfelelően szervezték.

Az előadások anyagai letölthetőek az egyesület honlapjáról: http://borzsonyleader.hu/dokumentumok/foldi-kincsek-vasara-dokumentumai

Az előadás sorozat lezárásaként, valamint a piac megnyitójaként került megrendezésre  2015. március 28-án a nemzetközi konferencia Letkésen, amelyre több mint 100 ember volt kíváncsi. A konferencián résztvevők hallhattak olaszországi, franciaországi, szlovák és szlován jó gyakorlatokról.

Nem csak konferenciát és előadásokat, hanem hagyományőrző rendezvényeket, és piac beharangozó, ismertető rendezvényeket is szervezett az egyesület.

2014. október 18-án Zöldség és Gyümölcs fesztivál került megrendezésre, ahol a környék helyi termékesei, kézművesei árulhattak, valamint hagyományörző néptáncosok, kórusok is felléptek.2014. december 13-án a karácsonyi hangulat jegyében Adventi Vásárt szerveztek a Földi Kincsek Vására piactéren. A karácsonyi portékák mellett, helyi élelmiszereket is árusítottak, valamint ünnepi hangulatú műsort tekinthettek meg az érdeklődők.A piac 2015. márciusa óta heti rendszerességgel üzemel.

Várunk szeretettel, minden kedves vásárlót keddenként 7-11 óráig nyitva tartó piacunkon, Letkésen!

Továbbra is várjuk az árusítani kívánó helyi termelők, kézművesek, gazdák jelentkezését!

UA-81347641-1