Bemutatkozás

A megújult honlapunkon köszöntöm Önöket, Pongrácz János vagyok, a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési​ Egyesület elnöke. Honlapunk célja, hogy minél szélesebb körben, minél több információt szolgáltasson nemcsak az egyesület területén, hanem minden érdeklődő számára!

A 2007. szeptemberi megalakulás és csatlakozások után, 17 település alkotja a közösséget - Bernecebarátitól Verőcéig, a lakosok száma: kb 24 ezer fő. A Szobi és a Váci kistérség 17 településéből áll, amelyek a Börzsöny nyugati és déli részén, illetve az Ipoly és a Duna által határolt területen fekszenek. Az Ipoly és a Duna mentén húzódó térséget a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 18 ezer hektárnyi erdőség uralja, ami azt jelenti, hogy a terület háromnegyedét erdő borítja. A Börzsöny-hegységből több hegyi patak szeli át a térséget; változatos és vonzó természeti adottságai, fekvése miatt rendkívül látogatott turisztikai központ.

A tervezést március elején kezdtük, és július 6-án zártuk. 2008. július 1-jén ünnepélyes Közgyűlésen fogadtuk el a stratégiát. Stratégiánk célja, hogy reális képet adjon a térség gazdasági és társadalmi helyzetének megítéléséhez, behatárolja a térség célstruktúráját, így meghatározza a térség gazdaságfejlesztése számára legfontosabb feladatokat. Céja továbbá,hogy elkülönítse a lehetséges beavatkozási területeket és kezdeményezze a vidékfejlestés hatékonysága szempontjából kulcsfontosságú együttműködések kialakítását önkormányzatok, intézmények, üzleti szervezetek és civil kezdeményezések között, továbbá, hogy mozgósítsa a térség gazdasági és társadalmi erőforrásait a gazdaság fejlesztése, a társadalomépítés és az élhetőbb táj érdekében. A HVS ezáltal egy komplex megvalósítható programot ad a vidékfejlesztési célkitűzések III. és IV.- tengelyben megjelölt célok elérése érdekében.

Térségünkben a zöldség- és gyümölcstermelésnek nagy hagyományai vannak, így az a törekvésünk, hogy helyben kerüljenek feldolgozásra helyi termékeink. A kézműves hagyományok továbbvitele érdekében célként tűztük ki, hogy segítsük a kézműves portékák előállítását és értékesítését. A tradicionális termékek előállításának és forgalmazásának is fontos szerepe lehet a munkahelyek megőrzésében, új munkaalkalmak teremtésében.

Egyesületünk munkáját segíti az elnökség 5 tagja, a Felügyelő Bizottság, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság, A Települések Tanácsa, a Pályázat Elbíráló Bizottság és nem utolsó sorban az egyesület munkaszervezet.

Szívesen látunk minden érdeklődőt egyesületünkben! Bővebb tájékoztatást fórumokon, ill. a munkaszervezet irodájában kaphatnak.

Településeink

A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület (LEADER HACS) 2007. évi megalakulása és a települési csatlakozásokat követően, 2008. óta -a Pest megye északi részén található- Szobi kistérség 13 és a Váci kistérség 4 települését fogja össze. Területe kb. 440 km2, az itt élő népesség kb. 24 ezer fő, népsűrűség 55 fő/km2.

 

 

UA-81347641-1